MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszny i prosty do zrobienia krem malinowy. Do tortu i na deser. Smakuje tak obłędnie, że będziesz go wyjadać łyżkami

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Krem malinowy można nałożyć do pucharków i podać na deser
Krem malinowy można nałożyć do pucharków i podać na deser 123rf/ludmilachernetska/zdjęcie ilustracyjne
Lekki, owocowy krem malinowy do tortu i na deser. Smakuje tak wybornie, że można nałożyć go do pucharków, schłodzić i zajadać jak wykwintny deser z malinami. Wypróbuj dwa przepisy na krem malinowy – z żelatyną lub z serkiem mascarpone.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyśmienity krem malinowy, który możesz użyć jako przełożenie do tortu, ale także zjeść na deser. Kiedy mam ochotę na lekki, owocowy deser, robię ten prosty krem z malin, przekładam go do pucharków i schładzam w lodówce. Smakuje wybornie, lepiej niż lody. Można go udekorować kleksem bitej śmietany i świeżymi owocami. Podam ci przepis na krem malinowy w dwóch wersjach. Pierwszy przepis jest stary – pochodzi z lat 80. Taki krem malinowy do tortu robiła moja ciocia. Dodawała do niego żelatynę i bitą śmietanę. Ta wersja lepiej nadaje się na deser, bo jest lżejsza. Druga opcja to bardziej nowoczesny krem malinowy z mascarpone. Jest gęsty i idealnie nadaje się do przełożenia tortu. Upiecz prosty biszkopt, przekrój go i przełóż kremem, a na koniec udekoruj owocami. To najprostszy sposób na pyszny tort malinowy, który zrobi nawet dziecko.

Krem malinowy do tortu – przepis z żelatyną

Składniki:

  • 400 g malin,

  • szklanka mleka,

  • 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,

  • 2 łyżki żelatyny w proszku,

  • ¼ szklanki cukru pudru.

Jak zrobić najprostszy krem malinowy do tortu?

  1. Żelatynę połączyłam z 2 łyżkami ciepłego mleka, wymieszałam i dodałam do reszty mleka.

  2. Maliny zblendowałam z cukrem pudrem.

  3. Powoli dodawałam do malin mleko i mieszałam.

  4. Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam stopniowo do malin, wymieszałam.

  5. Krem malinowy można wstawić do lodówki w dużym pojemniku, do czasu przełożenia tortu.

  6. Inna opcja do przełożenie kremu do pucharków, schłodzenie w lodówce i podawanie jako deseru.

  7. Krem malinowy powinien się chłodzić i tężeć przez ok. 2 godziny.

Krem malinowy do tortu z mascarpone, bez żelatyny

Składniki:

  • 400 g malin,

  • 200 g serka mascarpone,

  • 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,

  • ¼ szklanki cukru pudru.

Jak zrobić krem malinowy do tortu z mascarpone?

  1. Maliny zblendowałam z cukrem pudrem.

  2. Mascarpone dodałam do malin i zblendowałam.

  3. Ubiłam na sztywno śmietankę i stopniowo, po łyżce dodawałam do musu z malin.

  4. Całość delikatnie wymieszałam.

  5. Krem malinowy schłodziłam w lodówce.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszny i prosty do zrobienia krem malinowy. Do tortu i na deser. Smakuje tak obłędnie, że będziesz go wyjadać łyżkami - Strona Kuchni

Wróć na wieliczka.naszemiasto.pl Nasze Miasto