Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niektóre mogą zabić. Oto najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Jakie mogą być objawy i skutki zatrucia?

Grzybobranie 2023
Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Zobacz na kolejnych slajdach >>>
Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Zobacz na kolejnych slajdach >>>
Grzybobranie 2023. Są śmiertelnie groźne, ich spożycie stwarza zagrożenie życia. Jakie są najbardziej trujące grzyby, które można znaleźć w polskich lasach? Z czym można je pomylić? Jakie są objawy zatrucia? Sprawdź w naszej galerii.

Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach

Grzyby śmiertelnie trujące uszkadzają głównie wątrobę i nerki oraz inne narządy miąższowe (np. śledzionę, serce). Zawierają one jady, takie jak: amanityna, falloidyna, giromitryna, orelanina. Do tej grupy grzybów należą m.in. muchomor jadowity, muchomor zielonawy, muchomor wiosenny, piestrznica kasztanowata.

Do innej grupy zaliczane są grzyby trujące, które działają na system nerwowy toksyczną muskaryną powodującą podrażnienie ośrodkowego układu nerwowego i układu przywspółczulnego, co prowadzi do wystąpienia tzw. objawów muskarynowych (poty, ślinotok, łzawienie, zwężenie źrenic, zwolnienie akcji serca i zaburzenia oddychania). Do tej grupy grzybów należą m.in.: strzępiaki (np. strzępiak ceglasty), muchomor czerwony i plamisty, krowiak podwinięty (olszówka).

QUIZ Jadalny czy niejadalny? Sprawdź, jak dobrze znasz się na grzybach!

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
  • Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
  • Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
  • Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
  • Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.

Zatrucie grzybami - objawy

  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • silne pragnienie,
  • kurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby,
  • silnie rozszerzone źrenice,
  • stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
  • śpiączka

Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala.

QUIZ Jadalny czy niejadalny? Sprawdź, jak dobrze znasz się na grzybach!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Niektóre mogą zabić. Oto najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Jakie mogą być objawy i skutki zatrucia? - Gazeta Krakowska

Wróć na wieliczka.naszemiasto.pl Nasze Miasto