MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podhalańskie moskole według Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Podhalańskie moskole według Agnieszki Delkowskiej

Składniki
2 kilogramy ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
ok. 1/2 kg mąki pszennej

Składniki na masło ziołowo-pomidorowe

masło
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
5 pomidorów suszonych w oleju

Wykonanie

Ziemniaki najlepiej uklepać w misce i podzielić na 4 części. Usunąć jedną (dodajemy ją do zagniatania) i w miejsce po ziemniakach wsypać tyle mąki, żeby dokładnie wyrównała się mąka z ziemniakami. Dołożyć usuniętą część i wyrobić zwarte ciasto. Uformować cienkie placuszki i smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Masło ziołowo-pomidorowe. Kostkę masła połączyć z drobno posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), koperkiem (1/2 pęczka), ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę i 5 pomidorami suszonymi w oleju. Wymieszać masło i podawać go na ciepłe moskole.

Zobacz również

Sejmik lubuski. Radni województwa wybierają członków zarządu województwa

Sejmik lubuski. Radni województwa wybierają członków zarządu województwa

Festiwal Od kujawiaka do oberka 2024 odbył się w Warcie ZDJĘCIA

Festiwal Od kujawiaka do oberka 2024 odbył się w Warcie ZDJĘCIA

Polecamy

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

AKTUALIZACJA
Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?