Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci...
fot. Fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej

Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci

Składniki
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła
2 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać ciepłe, ale nie gorące mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagnieść ciasto i długo je wyrabiać. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść. Żółtka, cukier i kakao dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i posmarować je masą kakaową. Zawinąć jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec od 50 do 60 minut. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Zobacz również

Wąsik przekroczył uprawnienia? Jest śledztwo ws. incydentu z Black Hawkiem

NOWE
Wąsik przekroczył uprawnienia? Jest śledztwo ws. incydentu z Black Hawkiem

Zarząd Dróg Wojewódzkich w Zielonej Górze ma nowego dyrektora

NOWE
Zarząd Dróg Wojewódzkich w Zielonej Górze ma nowego dyrektora

Polecamy

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów